Mafya hakkında izlenmesi gereken filmler
Mafya ve yeraltı dünyası, hem film yapımcılarının hem de izleyicilerin her zaman ilgisini çekmiş büyüleyici bir konudur. İyi bir gerilim, aksiyon ve entrika dozundan hoşlanıyorsanız, doğru yere geldiniz. Mafya çetelerinin başrolde olduğu sekiz film arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
En iyi mafya filmleri
Obsah
Baba (1972)
Film adı: Baba
Film türü: Suç, Dram
Film değerlendirmesi: 92% ⭐
Yapım yılı: 1972
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Süre: 175 dakika
Mafya filmi denince çoğumuzun aklına muhtemelen 1970’lerin artık kült olmuş filmi gelir. Baba, Francis Ford Coppola tarafından yönetilen ve Mario Puzo’nun aynı adlı romanından uyarlanan klasik bir mafya filmidir. Gerçekten destansı olan hikaye, New York’un en güçlü mafya ailelerinden biri olan Corleone ailesini ve Marlon Brando’dan başkası tarafından canlandırılmayan patronları Don Vito’yu izliyor. Film, aile içindeki ve rakip mafya grupları arasındaki karmaşık ilişkilere ve çatışmalara odaklanıyor.
Birinci sınıf bir yönetmenliğin yanı sıra harika oyunculuk performansları da bekleyebiliriz. Başroldeki Marlon Brando’nun yanı sıra Robert Duvall ve genç Al Pacino da bunu garanti ediyor. Hak ettiği on Oscar adaylığından üçünü kazanan film, Yılın En İyi Filmi, En İyi Başrol Oyuncusu Performansı (Brando) ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında aday gösterildi.
The Irishman (2019)
Film adı: The Irishman
Film türü: Biyografi / Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 75% ⭐
Yapım yılı: 1972
Yönetmen: Martin Scorsese
Süre: 209 dakika
Son birkaç yıla ait bir şeyler izlemek istiyor ama iyi bir gangster filmine de doyamıyorsanız, Martin Scorsese’nin yönetmenlik harikası 2019 yapımı The Irishman’i tercih edebilirsiniz. Bu filmi şimdiden The Godfather gibi türünün klasikleri arasına rahatlıkla yerleştirebiliriz.
The Irishman, mafya babası Russell Bufalino için çalışan bir tetikçi olan İkinci Dünya Savaşı gazisi Frank Sheeran’ın hayatını anlatan epik bir suç filmi. Hikaye geriye dönük olarak anlatılmakta ve Sheeran’ın suç dünyasına katılımı, güç kazanması ve etkili sendika lideri Jimmy ile yakın ilişkisinin ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Film birkaç on yılı kapsıyor ve mafya dünyasındaki değişimleri ve bunların Sheeran’ın kişisel hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor.
Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci gibi yıldızlarla dolu oyuncu kadrosu göz önüne alındığında, filmin hem izleyiciler hem de eleştirmenler arasında büyük başarı kazanması şaşırtıcı değil. Film Akademi Ödülleri, Altın Küre ve BAFTA’da çeşitli kategorilerde aday gösterildi ancak ne yazık ki hiçbir ödülü evine götüremedi. Ancak, kesinlikle izlemeye değer!
Bir Zamanlar Amerika (1984)
Film adı: Bir Zamanlar Amerika
Film türü: Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 83% ⭐
Yapım yılı: 1984
Yönetmen: Sergio Leone
Süre: 229 dakika
Birçok gangster filminde imzası bulunan efsanevi aktör Robert de Niro’dan bahsetmişken, 1984 yapımı Bir Zamanlar Amerika’yı da unutmayalım.Film kırk yıl önce gösterime girmiş olmasına rağmen hâlâ büyük bir seyirlik. Yönetmen Sergio Leone’nin epik suç draması, New York’taki Yahudi gettosundan David Aaronson ve arkadaşlarının hayat hikayesini anlatıyor. The Irishman gibi, film de birkaç on yılı kapsıyor. Arkadaşlık, ihanet ve suçluluğa derin ve duygusal bir bakış için sabırsızlanıyoruz.
Film artık bir klasik olarak kabul edilmesine ve iki BAFTA da dahil olmak üzere birçok prestijli ödül kazanmasına rağmen, şaşırtıcı bir şekilde tek bir Akademi Ödülü’ne aday gösterilmedi. Bunun en büyük sorumlusu, orijinali yaklaşık dört saat olan filmin Amerikalı izleyiciler için kısaltılmış olması ve bunun da filme büyük zarar vermiş olmasıdır. Eğer yeterli zamanınız varsa, kesinlikle daha uzun versiyonuna ulaşın!
The Gentlemen (2019)
Film adı: The Gentlemen
Film türü: Suç / Aksiyon
Film değerlendirmesi: 78% ⭐
Yapım yılı: 2019
Yönetmen: Guy Ritchie
Süre: 113 dakika
Sadece geçmişe bakmamızı engellemek için sıralamamıza biraz daha güncel bir şey ekleyelim. The Gentlemen, listemizdeki pek çok filmden sadece vizyon yılı açısından değil, tür ve mekân açısından da ayrılıyor – ABD’den İngiltere’ye geçiyoruz. Yönetmen Guy Ritchie’nin bu suç komedisi, Londra’da büyük bir marihuana imparatorluğu kurmuş olan Amerikalı gurbetçi Mickey Pearson’ın hikâyesini anlatıyor. İşini satıp emekli olmaya karar verdiğinde, şantaj, entrika ve güç mücadelelerini içeren bir olaylar zincirini başlatır.
Bir kez daha yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosu. Matthew McConaughey’nin yanı sıra Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Colin Farrell ve Hugh Grant de filmde mükemmel performanslarıyla parlıyorlar.
Sıkı Dostlar (1990)
Film adı: Sıkı Dostlar
Film türü: Biyografik / Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 87% ⭐
Yapım yılı: 1990
Yönetmen: Martin Scorsese
Süre: 145 dakika
Ama şimdi klasiklere geri dönelim. Sıkı Dostlar tüm zamanların en ikonik mafya filmlerinden biridir, bu nedenle yukarıda adı geçen The Irishman gibi filmleri yöneten Martin Scorsese’nin bu filmi yönetmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Film gerçek olaylara dayanıyor ve Nicholas Pileggi’nin kitabından uyarlandı.
Sıkı Dostlar, Henry Hill’in organize suç dünyasındaki yükselişini ve düşüşünü takip ediyor. Hikâye yine otuz uzun yıla yayılıyor ve seyirci ana karakterin bir gangsterin hayatından etkilenen genç bir çocuktan mafyanın önde gelen üyelerinden birine dönüşümüne tanık oluyor. Hill rolünü Ray Liotta üstlenirken, Joe Pesci ve Robert De Niro yardımcı rollerde karşımıza çıkıyor. Joe Pesci, Tommy rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü’nü kazandı ve film ayrıca toplam beş adaylık elde ettiği BAFTA Ödülleri’nde ezici bir zafer kazandı.
Ucuz Roman (1994)
Film adı: Ucuz Roman
Film türü: Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 89% ⭐
Yapım yılı: 1990
Yönetmen: Quentin Tarantino
Süre: 154 dakika
FYeraltı filmlerinin ve Quentin Tarantino’nun eserlerinin hayranları 1994 yapımı kült klasik Ucuz Roman’ı kesinlikle kaçırmamalı. Bu gerçekten alışılmadık suç draması, doğrusal olmayan anlatımı, esprili diyalogları ve kısa sürede unutamayacağınız karakterleriyle her şeyden önce etkiliyor. Adından da anlaşılacağı üzere film, Los Angeles’ın bel altı suç dünyasına dair iç içe geçmiş birkaç hikâyeyi takip ediyor.
Kalite sadece yönetmenlikle değil, aynı zamanda performanslarla da garanti altına alınıyor. Başlıca roller John Travolta ve Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman ve Harvey Keitel tarafından canlandırılıyor. Kara mizah, çok sayıda popüler kültür referansı ve beklenmedik şaşırtmacaları dört gözle bekleyebilirsiniz. Film, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı ve zamanının en etkili filmlerinden biri haline geldi.
Yaralı Yüz (1983)
Film adı: Yaralı Yüz
Film türü: Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 83% ⭐
Yapım yılı: 1983
Yönetmen: Brian De Palma
Süre: 170 dakika
Merak etmeyin, 80’lerin gangsterlerine henüz veda etmedik. Yaralı Yüz, gerçek hayattaki gangster Al Capone’un hayatının bir uyarlamasıdır, ancak film yapımcıları konuyu Florida’ya taşımış ve İtalyan suçlunun yerine yavaş yavaş uyuşturucu baronluğuna yükselen Kübalı göçmen Tony Montana’yı koymuşlardır. Film, sonunda kaçınılmaz çöküşüne yol açan şiddet, ihanet ve açgözlülük yolculuğunu izliyor.
Brian de Palma’nın yönettiği film bir kez daha yıldız bir oyuncu kadrosuna sahip. Al Pacino başrolü üstlenirken, yardımcı rollerde Steven Bauer, Michelle Pfeiffer ve Mary Elizabeth Mastrantonio’yu görüyoruz.
Belalılar (1973)
Film adı: Belalılar
Film türü: Komedi / Suç / Dram
Film değerlendirmesi: 83% ⭐
Yapım yılı: 1983
Yönetmen: George Roy Hill
Süre: 129 dakika
Ve son olarak, mutlak bir klasiği kaçırmamalıyız. 1973 yapımı Belalılar filmi tüm zamanların en iyi suç filmlerinden biri olarak kabul edilir. George Roy Hill tarafından yönetilen filmin başrollerinde Paul Newman ve Robert Redford yer alıyor. 1930’larda geçen The Double Cross, arkadaşlarının ölümünün intikamını almaya karar veren Johnny Hooker ve Henry Gondorff adlı iki dolandırıcının hikâyesini anlatıyor. Birlikte güçlü gangster Doyle Lonnegan’a karşı ayrıntılı bir dolandırıcılık planlarlar.
Film on dalda Oscar’a aday gösterildi ve bunlardan En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dahil olmak üzere tam yedi dalda ödül kazandı. Ayrıca kostüm tasarımı, kurgu, yapım tasarımı ve müzik dallarında da altın heykelciği evine götürdü.